Sporting 70 JO17-1

1 - 1

Hoogland B1

10 mei 2014

In de stromende regen werd er zaterdagochtend afgetrapt door de B1. De eerste tegenstander in de nacompetitie was Hoogland, het voormalige dorp dat is opgeslokt door Amersfoort. Drie tegenstanders moeten worden verslagen wil er sprake zijn van promotie naar de hoofdklasse. Of het zover komt zullen de komende weken duidelijk worden. De nacompetitie staat altijd op zich en kent z'n eigen merites. Favorieten zijn er niet. De B1 begon zonder Gijs (schorsing) en Wiebe (vakantie). In de eerste helft moest Stan geblesseerd de natte kunstgrasmat verlaten. Dus enigszins verzwakt moest het karwij worden geklaard. Dat lukte uiteindelijk niet, 1-1.

De eerste helft was Sporting'70 de bovenliggende partij. Het viel het meeste aan en kreeg de grootste kansen. De aanvallen liepen vrijwel over de linkerkant via Wouter. Het leidde tot de eerste grote kans. Wouter bracht de bal in het strafschopgebied en via de rebound kwam de bal voor de voeten van Thijs. Wonderbaarlijk kon een speler zijn schot nog pareren. De tweede kans kwam door een verkeerde verdedigende pass door het midden. Daniel was alert en kon vrij op de keeper aflopen. Helaas werd zijn schot gepareerd door de keeper. In een fractie van een seconde moet je beslissen wat je gaat doen. De keeper passeren, een harde schuiver links of rechts langs de doelman of een lob. Tegen de keeper aan was de uitkomst. En dat is een euvel gebleken van dit seizoen. Sporting'70 heeft te veel kansen nodig om te scoren. Er zijn teams die veel minder kansen krijgen maar daar wel effectiever mee omgaan.

De tweede helft liet een wat andere wedstrijd zien. Sporting'70 bleef op de aanval spelen in een 4-3-3 opstelling. Een van de kenmerkende onderdelen van de B1-spel zijn de opkomende backs. Dat lukte deze dag niet. Sporting'70 viel veel aan maar creëerde tot het doelpunt geen noemenswaardige kansen. Hoogland hanteerde bij benadering het in inmiddels veelbesproken Feyenoord systeem 5-2-2-1. Veel mensen achter de bal en de lange trap naar voren. En het moet gezegd worden ze bereikten diverse keren het strafschopgebied en ook nog dreigend. De treffer voor Sporting'70 viel vrijlaat in de tweede helft. Een goede pass van Freek bereikte op rechts in het strafschopgebied vrijstaande Thijs, die schoot hard en hoog in. Lang kon de B1 er niet van genieten. Vlak voor tijd liet Sporting'70 te veel ruimte achterin vallen. Sommige spelers dachten misschien dat ze er al waren. Via een goede combinatie werd de verdediging uit elkaar gespeeld en links in het doel geschoten, Koen kansloos achterlatend. Ook dat is iedere keer weer moeilijk om te bepalen wat doen. Ga je de zaak op slot gooien, wat Sporting'70 niet deed, of blijf je de aanval zoeken omdat je dan uit de buurt blijft van het eigen strafschopgebied?

Zaterdag 17 mei wacht de terugwedstrijd in Amersfoort. Winnen is de opdracht maar dat zal een zware kluif worden. Hoe luidt de regeling bij wederom een gelijkspel in de keistad? Een uitdoelpunt telt niet extra. Er wordt 2 keer 12,5 minuut verlengd en daarna strafschoppen bij een gelijke stand.